ABC

Aders, borsten en cefaloforen. Een greep uit de onderwerpen die aan bod (of bot?) komen in de nieuwe tentoonstelling van het Museum Catharijneconvent in Utrecht. Het lichaam werd in de middeleeuwen ofwel als heilig of als zondig gezien. Beelden, schilderijen en boekverluchtingen geven een idee van die tweedeling.

Goed en kwaad

De mens was gemaakt naar de gelijkenis van God, maar na het eten van de verboden vrucht uit de Boom van de kennis van goed en kwaad bedekte hij zijn lichaam. Vanaf toen leefde hij in zonde en schaamte. Tot God zijn zoon offerde om de mens te redden.

Zintuigelijk decor

De tentoonstelling Body Language is opgedeeld in zeven thema’s die ‘tastbaar’ worden gemaakt door het toepasselijke decorum van bloedrode wanden, ritselende haren en spookachtige licht. Het prikkelen van de zintuigen was namelijk ook een belangrijke manier om dichter bij God te komen. Jezus was immers zowel God als mens en ervoer de zintuiglijke wereld net als wij.

Levensbron

Hij en zijn moeder Maria waren de bemiddelaars tussen God en de mens. Dit is spectaculair inzichtelijk gemaakt in de pièce de résistance: moeder en zoon spuiten bloed en moedermelk in een fontein terwijl ze naar God de Vader in de hemel kijken die hen, op zijn beurt, de Heilige Geest in de vorm van een duif stuurt. Uit de levensbron tappen engelen het vocht en dienen het de mensen in het voorgeborchte toe.
Als altijd heeft het Catharijneconvent ingewikkelde materie toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Aanrader!